Ansökan 2021/2022

Tränarna på snowboardgymnasiet kommer under vintern 2020/2021 arrangera antagningsläger någonstans i Sverige i mitten av Februari. På antagningslägret blir det tillfälle att få prova på och träna med gymnasiets tränare och på så sätt få visa upp sin åkning. Efter eller under antagningslägret följer tränarna upp med intervjuer. Anmälan och datum till antagningslägret kommer senare i höst.

Utbildningen har 4-5 platser och löper under fyra år. Du kan studera antingen samhäll-ekonomi, samhäll eller naturvetenskapliga programmet.  Sista ansökningsdag är den 1:a december 2020.

Tävlingsmeriter

Skolan tittar på nationella och internationella tävlingar som till exempel, SM, tävlingar med WSF och FIS-status. Hänsyn tas även till mindre tävlingar beroende på startfält.

Fysiska förutsättningar

Koordination, kroppskontroll, balans, tidigare idrottserfarenhet, är tillsammans förutsättningar för fortsatt utveckling som snowboardåkare.

Betyg

Godkänt i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik, geografi, historia, religion och samhällskunskap. Du måste dessutom ha lägst betyget godkänt i fem andra ämnen.

Med tanke på att snowboardsporten är tidskrävande i samband med tävling och träning är det dock meriterande med högre betyg. Ett högre betyg skapar bättre möjligheter för eleven att nå uppställda mål även inom idrotten. Detta för att eleven, enligt Riksidrottsförbundets krav, ska ha möjligheterna att fullfölja utbildningen med goda studieresultat.

Utvecklingspotential

Eftersom utbildningen sträcker sig över fyra år så behöver eleven inte vara bäst i dagsläget men bedömas ha potentialen att utvecklas till en elitåkare under studietiden.

Snowboardkunskaper
  • Grundkrav för att söka in till riksidrottsgymnasiet snowboard är bl.a.
  • Åka med bra grundposition både framåt och bakåt mellan portar, i pist, hopp och övrig terräng.
  • Hoppa både framåt och bakåt med god grundteknik i mellanstora hopp (motsvarande röd linje i parken)
  • I mellanstora hopp utföra minst 180 graders rotation åt alla fyra håll.
  • Det finns även möjlighet för den ansökande att visa upp mer avancerat åkning.
Uppföljning

Efter antagningsprocessen analyserar tränarna åkningen på video för att detaljstudera åkteknik och det kan bli aktuellt med vidare samtal och kompletterande intervjuer.

Antagningsprocess

Du ansöker i två steg: Till Svenska Skidförbundet och en vanlig gymnasieansökan genom studie- och yrkesväg- ledaren på din skola.

Antagningsbesked

Du får besked om plats i god tid innan gymnasieomvalsperioden i maj.

Ansökan

Välkommen med din ansökan här. Ansökan är öppen mellan 1 oktober och 1 december.

Frågor

Tveka inte att kontakta oss tränare om du har frågor kring antagningen, skolan eller annat!